Jun 20, 2013

Paraschiv, securistul mafiei imobiliare din Brasov

Pe 18 octombrie 2006, securistul Nicolae Paraschiv era prezentat pentru prima data public, pe BrasovNews, in toata splendoarea ticalosiilor sale: politie politica, torturi, batai, escrocherii cu revolutionarii, basca mafiotisme cu terenuri.

Redam un pasaj din acel text de acum sase ani:

"Alte fapte deosebite, prin care s-a remarcat Nicolae Paraschiv, sunt descrise intr-o plangere trimisa de catre sotii Burlacu catre conducerea Primariei si ramasa, desigur, fara raspuns. Sotii Burlacu depusesera o cerere de retrocedare a unui teren, aflat cam prin buricul Brasovului, cerere ajunsa la cel in masura sa o rezolve, secretarul Paraschiv. Astfel, spre surprinderea lor, s-au trezit la usa cu insusi domnul de la Primarie, care le-a spus pe sleau ca vor primi terenul numai daca vor semna o intelegere prin care se angajau sa-l vanda unei anumite persoane, la un anumit pret. Evident, pretul nu era supraevaluat, ci dimpotriva", aparea in textul Paraschiv, securistul de bine al Primariei.

A fost unul dintre primele texte publicate pe BrasovNews. Au trecut aproape sapte ani de atunci si situatia nu s-a schimbat cu nimic. Securistul Nicolae Paraschiv isi vede in continuare de afacerile din Primarie fara a fi deranjat de nimeni.

Iata ce text (plangere) a aparut astazi pe Hotnews, adresat primarului George Scripcaru, care s-a aflat in dialog cu cititorii publicatiei.

"Domnule primar,

Ce aveti de gand sa faceti in privinta samsarilor imobiliari din Primaria Brasov?

Nu dau nume dar sunt convins ca Dvs. stiti foarte bine despre cine este vorba deoarece ziarele locale si nationale publica de multi ani anchete despre afacerile imobiliare ale secretarului Primariei Brasov, fost maior de Securitate cu atestat de politie politica de la CNSAS, care, in calitate de membru al Comisiei Locale de Fond Funciar, furnizeaza unor samsari imobiliari liste cu numele si datele de contact ale celor care au revendicat terenuri.

Proprietarii care au depus cereri de revendicare sunt apoi contactati de samsarii imobiliari sau chiar de secretarul Primariei si li se cere sa semneze imputerniciri notariale pentru samasari sau asa-numite precontracte de vanzare-cumparare pe terenurile revendicate, aflate in etapa de analizare a documentatiei la Comisia de Fond Funciar. Odata intrati in posesia acestor contracte de vanzare sau imputerniciri, Comisia solutioneaza rapid cererile de revendicare iar samsarii devin proprietarii terenurilor revendicate.

Chiar in acest moment, secretarul Primariei conduse de Dvs. este implicat personal in hartuirea unor locuitori din centrul orasului carora li se prezinta drept reprezentantul legal al proprietarilor unor terenuri revendicate din aproprierea caselor lor. Deci, cand aveti de gand sa puneti capat mafiei imobiliare din Primarie?"

Preocupat sa ofere raspunsuri despre giratorii si caini vagabonzi, Scripcaru l-a ignorat total pe "cetateanul indignat", victima a hartuirii securistului imobiliar.


Au trecut sapte ani de cand se inregistreaza probabil constant plangeri despre activitatile infractionale ale secretarului Primariei si nimic, nimic, nimic. Paienjenisul de interese este atat de strans incat Paraschiv a fost si a ramas de neatins.

Romania Libera: Cum functioneaza reteaua lui Paraschiv

In Brasov exista doua grupari de oameni de afaceri. Din prima fac parte: serban Constantin, zis si "Bebe", samsar imobiliar, Marius Pavel, avocat in Baroul Bucuresti si membru al Comisiei Judetene de Fond Funciar Brasov, si Alexandru Ionas. Acesta, inainte de 1989, a fost sef al Serviciului Cercetari Penale din Inspectoratul Judetean de Militie Brasov. Dupa 1989, a condus IJP Brasov. Ionas este, din august 1999, director al South-East European Cooperative Initiative – Romania.

In cea de-a doua grupare de oameni de afaceri intra Adrian Muresan, samsar imobiliar, fost presedinte PNG Brasov, Nicolae Paraschiv, secretarul Primariei Brasov, membru al Comisiei Locale de Fond Funciar al municipiului Brasov, fost maior de Securitate, si George Scripcaru, primar al Brasovului, sef al Comisiei Locale de Fond Funciar. Exista o serie de articole in presa locala despre legaturile dintre ei. Adrian Muresan a fost obiectul mai multor investigatii.

Zilele trecute, unul dintre procesele lui Adrian Muresan a ajuns pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Parchetul a cerut arestarea lui, insa instanta suprema a respins cererea. Mai mult, judecatorii au ridicat interdictia de a parasi Brasovul stabilita pe numele lui Muresan. Acesti samsari i-au vizat in primul rand pe proprietarii care revendicau suprafete al caror amplasament cadea in perimetrul detinut de Institutul Cartofului din Brasov. Motivele au fost ca suprafetele revendicate erau mai mari si valoarea terenului in acea zona era mare. Prin zona ar urma sa treaca centura de ocolire a Brasovului. Proprietarii care au depus cereri de revendicare a unor terenuri extravilane au fost contactati telefonic de unul dintre samsarii imobiliari. Presa locala a scris ca acestia le-au cerut sa le semneze precontracte de vanzare-cumparare pe terenurile revendicate.

Aceasta s-a intamplat incepand din primavara lui 2006, cand dosarele se aflau in etapa de analizare a documentatiei la respectivele comisii. Chiar din aceasta faza rezulta legatura dintre aceste retele si membrii Comisiei Locale de Fond Funciar, care le-au furnizat listele cu numele si datele de contact ale celor care au revendicat terenuri. Au existat doua tipuri de solutii pentru cererile de revendicare.

Pe de o parte, cei care au acceptat sa semneze precontractele au fost fortati sa semneze si imputerniciri notariale pentru samsari. Aceste imputerniciri au fost depuse la Comisia Locala de Fond Funciar. Astfel, cele doua grupari se asigurau ca proprietarii de drept nu vor mai interveni in vreun fel in demersurile prin care terenurile urmau sa ajunga la ei. Acestor proprietari li s-au acceptat cererile prin care revendicau terenul, apoi l-au obtinut de la Institutul Cartofului si autoritatile au realizat punerea lor in posesie. Aceasta s-a intamplat in primavara lui 2007.

Imediat samsarii au intrat in proprietatea terenurilor respective, dupa ce au semnat cu proprietarii de drept contracte de vanzare-cumparare. Pretul tranzactiilor a fost unul foarte mic. La sfarsitul acestui proces, fiecare dintre cei doi samsari era proprietarul unor terenuri compacte de cateva zeci de hectare. Acesta este al doilea argument puternic al legaturii dintre cele doua grupari si membrii Comisiei Locale de Fond Funciar al municipiului Brasov. Samsarii nu s-au intabulat in CF pentru ca informatiile despre cine, cat teren a cumparat si unde anume ar fi fost accesibile oricui. Dar, chiar si asa, exista dovezi; in contractele de vanzare-cumparare, ce se gasesc in arhivele notarilor cu care au lucrat, sunt trecute si numerele cadastrale ale terenurilor cumparate de la proprietarii de drept.

Cazul Adrian Muresan a aparut exact in acesta etapa; proprietarul de drept, Iulian Horatiu Balcas, a refuzat sa mai semneze contractul propriu-zis de vanzare-cumparare dupa ce a fost intocmit si semnat de ambele comisii procesul-verbal de punere in posesie a lui Balcas. Totodata, a si cerut notarului sa anuleze imputernicirea pentru Muresan. Notarul l-a sunat pe Muresan, care impreuna cu cativa colegi de la PNG a venit la biroul notarial al acestuia si l-a batut pe Balcas. Toate acestea s-au intamplat in martie 2007. Balcas a facut imediat plangere penala la DNA. Din acel moment, se pare, procurorii DNA i-au pus telefonul sub ascultare. (sursa)

 Foto: Razvan Boaca

Citeste si:

Iata cum securistul Paraschiv distrugea vieti si cariere 

Mihai Berariu, terorizat in copilarie de securistul Paraschiv 

Securistul Paraschiv s-a ocupat si de represiunea muncitorilor revoltati in 1987

6 comments:

  1. Anonymous10:06 AM

    Da' io chiar nu va inteleg pe astia din Brasov, cum aveti senzatia ca nimeni nu va vede si ca Paraschiv asta al vostru e miezu' din gaura covrigului...Si nu va inteleg de ce nu colaborati cu presa centrala, sa-i dea la oase sobolanului sa-l inmoaie cu cateva articole. Daca o tot tineti asa la Bv, inseamna ca si voi aveti interese de nu-l expuneti national si-i mai aratati pisica din cand in cand. Nu cred ca nu va ajuta nimeni de la ziarele nationale daca chiar vreti sa faceti ceva. Da' nu vreti decat sa-l zmuciti pe ala din cand in cand. Si i-a fiti asa mai clari, ce vreti sa ziceti de fapt? Ca-i activ si il apara Judeteana Brasov? Ca daca e asa, e nasol ptr Judeteana, e nasol tare. Deci va hotarati: ori faceti publica national chestia asta, ori va certati in bodegi si nu mai deranjati si creati false alarme.Devolati protectorul, ca se intelege ca acuzati Judeteana...Ei sunt, sau cineva politic? Sau politicul de acolo conduce Judeteana? Precizati scurt, clar si la obiect.

    ReplyDelete
  2. brasoveanu10:57 AM

    S-a colaborat. In 2008 a aparut un articol dedicat securistului in Ziua. Nu s-a intamplat nimic.

    http://brasovnews.blogspot.ro/2008/11/ziua-buna-paraschive-felicitari.html

    In 2012 s-a scris si in Puterea.

    http://www.puterea.ro/articol/secretarul_municipiului_brasov_urmarea_casiere_si_farmaciste_inainte_de_198

    Si au fost si altele. Evident, vom continua.

    Cien il protejeaza pe Paraschiv? Cei care il mentin in functie de atata timp, cei care au parghiile legale sa-l demita: George Scripcaru, Aristotel Cancescu si prefectul. Prefectul este numit politic, in ultimii 10 ani a fost pus in functie ori de Cancescu, ori de Scripcaru, ori de Constantin Nita. Oricum te invarti te lovesti de acest trio.

    Prin urmare, Paraschiv este tinut in functie de o mafie transpartinica de care tot scriem aici de aproape sapte ani.

    In afara de a scrie sau de a face sesizari in justitie, cum degeaba a facut Maria Petrascu, fiind ignorata cu obstinatie, ce altceva ar mai putea fi facut? Vom continua sa scriem pana ne va intepeni mana, poate, poate se va crea o presiune din partea brasovenilor si justitia se va pune in miscare.

    ReplyDelete
  3. Anonymous11:30 AM

    In iarna Becali grohaia pe la Imparatu' Romanilor, acu' grohaie de dupa gratii, iar Copos e pe sanie. Cat despre tortura psihica in care se da talent "Noni" asta de pe la voi...aha-ha-ha-ha-ha-ha-ha...Nu zic, a chinuit oameni nevinovati, asta-i clar, nu e de ras. Sa torturezi femei si alti civili nevinovati, e grav. Da' de ceva vreme, se aude-n sat ca "Noni" tortureaza si ceva "prada"-zice el- cu state vechi in rezistenta. Si nu rezistenta anticomunista. Si apropo, ca au naravul de a-si transmite mesaje prin filme: recomandam Rambo, faza cand il anunta pe ala, cu tunet pe fundal, ca o sa-l gaseasca.

    ReplyDelete
  4. Anonymous12:00 PM

    Dragalasule,sper ca nu ne iei la misto cu "presiunea brasovenilor".Sper ca ti-ai facut lectiile si stii, poate chiar mai bine decat mine, problemele cu militantismul in diversele sale forme si manifestari. Incearca mai bine ceva cu "lateralu'"...cu presiunile...Iar aia cu "justitia se va pune in miscare"...ce sa zic...poate spre taigaua siberiana sa se miste, ca in rest, 'geaba chichirez galceava, daca nema putirinta. Esti si un pic evaziv, ca mai tre' sa fie un nume cu stele pe umeri in spatele lu' nen'to asta, in afara de politicieni. Cine-i nenumitul? Unde e "salasul" sau? La centrala?

    ReplyDelete
  5. Anonymous9:57 PM

    nu-i el chiar linistit....de cand, cel pe numele caruia si-a trecut averea - a. muresan- e "retras din circuitul civil" si nu-i mai poate gestiona afacerile imobiliare si transfera averea care, in realitate e a securistului astuia......

    ReplyDelete
  6. Anonymous9:25 AM

    De ce nu a pus averea pe numele lu' fi-so? Sau nevasat-sa? Aia ce pazesc?

    ReplyDelete