May 13, 2012

Exclusiv: Noul prefect Mohaci, implicat intr-o afacere dubioasa cu fonduri europene fraudate

Noul prefect Mihai Mohaci (PSD), numit in functie acum doua zile, este asociat intr-o firma al carei administrator a fost trimis in judecata de DNA pentru ca a beneficiat ilegal de fonduri europene in valoare de aproximativ 1.000.000 de euro.

Conform declaratiei de interese, prefectul Mihai Mohaci are 26% din SC Frigos Pommes SRL, cu sediul in comuna Chichis, judetul Covasna.

Firma se ocupa cu producerea de cartofi pai congelati. Administratorul acestei firme, Lorincz Andras, a fost trimis in judecata de procurorii DNA Brasov, in decembrie 2010, pentru ca a tepuit bugetul european si pe cel romanesc cu aproape 1.000.000 de euro. Iata comunicatul DNA de la acea perioada:

La 2 februarie 2007, s-a incheiat intre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (A.P.D.R.P.) si S.C. „FRIGOS POMMES” S.R.L. contractul cadru prin care societatea administrata de inculpatul Lorincz Andras a beneficiat de finantare nerambursabila SAPARD pentru punerea in aplicare a proiectului intitulat „Infiintare unitate de depozitare si procesare cartofi, in localitatea Chichis, judetul Covasna”. 

 S.C. „FRIGOS POMMES” S.R.L. a obtinut pe nedrept suma totala de 3.342.764,65 lei (aproximativ 988.983 euro) din bugetul general al Comunitatii Europene si din bugetul de stat al Romaniei. (sursa)

Afacere dubioasa cu pesedisti

Mihai Mohaci apare in afacere, cumparand actiunile de la teparul Lorincz Andras, cu doar doua saptamani inainte ca acesta sa fie trimis in judecata. Intrarea in biznis a lui Mohaci s-a facut pe filiera pesedista. Un alt asociat in firma, inca de la infiintarea acesteia, este nimeni altul decat vicepresedintele PSD Brasov Ioan Adam. Vedeti aici documentul prin care asociatii Ioan Adam si Lorincz Andras il baga in firma beneficiara a tepei de un milion de euro pe actualul prefect.

Este greu de crezut ca Lorincz Andras a intocmit documentatiile false pentru a accesa fondurile europene fara cunostinta asociatului sau, Ioan Adam. Cu atat mai mult cu cat Adam detine o parte semnificativa din societate, 36%, si este bine familiarizat cu procedurile legale si cu canalele de influenta politico-administrative. Dovada ca era foarte implicat in afacerea cu teparul Lorincz o reprezinta si acest document, in care in octombrie 2010 imprumuta firma cu 55.000 de euro.

Odata teapa data in vileag, Lorincz pica de tap ispasitor si este fortat sa-si vanda partea din firma unui alt pesedist de incredere, Mihai Mohaci.

Noul prefect, asociat indirect cu oamenii lui Scripcaru

Dupa cum deja am tot scris, vicepresedintele PSD Brasov Ioan Adam este asociat si cu nepotul sau,  vicepresedintele PDL Brasov Adrian Rusu intr-o firma de avocatura care deruleaza niste contracte babane cu Primaria lui George Scripcaru. Prin urmare, daca Mohaci este asociat cu Adam, iar Adam este asociat cu Rusu, se poate spune ca noul prefect nu va fi deloc strain de invartelile financiare pesedisto-pedeliste. Si nici nu va ramane insensibil la problemele asociatilor asociatului sau.

Cat despre invartelile cu firma tepuitoare Frigos Pommes treaba arata asa cum sta bine unei societati detinute de pesedisti destepti: cifra de afaceri zero, profit zero si o gramada de datorii, ca doar nu sunt prosti sa plateasca taxe statului, ei iau bani de la stat. Vezi aici datele financiare ale firmei.

Instalarea in functie a lui Mohaci se va face in aceasta dupa-amiaza. "Cel mai cinstit guvern" se pune pe treaba.



No comments:

Post a Comment