Sep 20, 2011

O presa bolnava

Corect ar fi ca Alexandru Ganea să restituie cititorilor "Transilvania Expres" banii încasaţi necuvenit (moralmente, cel puţin) in ultimii zece ani sau să fie pus să-i restituie. Credeţi, însă, că se va întâmpla măcar aşa ceva?

Incepem cu o reinterpretare a finalului de la "O politica bolnava" din TEX-ul de astazi. In care Alexandru Ganea tine lectii de moralitate si profesionalism. Nu ma-nnebuni, nea Sandu??

Sa le luam pe rand.

Moralitate. "Transilvania Expres" a fost si este cel mai consecvent ziar local. Intodeauna a tinut cu Puterea, ca se chema CDR sau PSD sau PDL, ca acum. Intotdeauna editorialistul batos Sandu Ganea a gasit cuvinte calde si parfumate pentru reprezentantii de seama ai Puterii pe plan local: Adrian Taropa (PNTCD), Constantin Nita (PSD) sau baietul minune al plaiurilor moldave, Gheorghe Scripcaru (PDL).
Cat sunt la Putere, Sandu Ganea le intuieste aspiratiile cu un fler jurnalistic inca neegalat pe plan local. Sa ne amintim rascolitorul editorial "Brasovul are nevoie de un ministru", imediat dupa castigarea alegerilor din 2000 de PSD. Exact cand Constantin Nita se visa ministru al Turismului. Atunci, fostul chelner Nita era potrivit in guvern. Acum, sociologul Lazaroiu nu avea ce cauta la Munca, pentru ca actualul partid la Putere l-a renegat, iar Ganea nu poate sa-si incalce principiile.

Profesionalism. Sandu Ganea vorbeste despre profesionalismul lui Lazaroiu in conditiile in care ziarul pe care il conduce editorial este de peste zece ani campionul dezinformarii, manipularii si slugarniciei din presa locala. Toate valorile profesiei de jurnalist au fost facute, cu incapatanare, ferfenita de Ganea.

Impartialitatea a fost inlocuita cu slugarnicia fata de smecherii zilei. Vedeti aici, chiar de curand, o prima pagina demna de "Scanteia" comunista.
Rolul de informare functioneaza doar in masura in care nu-i deranjeaza pe aceeasi smecheri. Scandalul patinoarului din Brasov, care a costat de trei ori mai mult decat face, nu s-a regasit deloc in TEX. Doar astea :)

Respectul fata de cititori, fata de cei care platesc, pana la urma, salariul lui Ganea, s-a tradus prin manipularea acestora intr-un mod barbar. Detaliile sunt aici.

Pentru toate acestea, Ganea n-ar trebui sa dea bani inapoi numai cititorilor sai. De astazi, el este dator si Alinei Mungiu-Pippidi, ca il ajuta sa ramana fara idei. Zice Pippidi pentru ziare.com, ca Lazaroiu isi tine "bloggerii pe banii statului", hop si Ganea cu aceeasi replica de "întreţinut bloggeri pe banii statului". Marile spirite gandesc la fel, desigur.

Este adevarat ca politica este bolnava, dar nu e cazul ca tocmai un bolnav de ciuma sa vina sa-i umble prin maruntaie.

No comments:

Post a Comment