Jun 19, 2009

Sandu şi Tică

Sandu este compus din ochelari, favoriţi şi rochie şi se găseşte astăzi cu foarte mare uşurinţă.
Înainte vreme creştea în Presa Socialistă, iar mai tîrziu, graţie progresului şi nevoilor materiale moderne, s-a reuşit să se fabrice pe bandă rulantă, prin mimetism.

Sandu nu umblă niciodată singur. Poate fi găsit însă pe la ora 8 ½ dimineaţa, rătăcind în zig-zag prin curtea ziarului, însoţit fiind de un viezure de care se află strîns legat cu un giratoriu şi pe care în timpul nopţii îl mănâncă crud şi viu, după ce mai întîi i-a rupt urechile şi a stors pe el puţină cerneală… Alţi viezuri mai cultivă Sandu în o pepinieră situată în fundul redactiei, unde îi întreţine pînă învaţă să scrie, iar apoi, la adăpost de orice răspundere penală, îi necinsteşte rînd pe rînd cu pixul in constiinţă şi fără pic de mustrare de cuget.

Tică nu a fost multă vreme decît un simplu ventilator pe la diferite sedii murdare de partid de pe strada Lungă sau Piaţa Sfatului. Suportând cu plăcere mirosul ce era silit să aspire acolo, Tică făcu mai multă vreme politică şi reuşi astfel să fie numit ventilator de stat, anume la bucătăria cofetăriei "Casa Liz". La o reuniune de partid făcu cunoştinţă lui Sandu. Expunîndu-i acestuia plăcuta situaţie în care a ajuns datorită atîtor învîrtituri, Sandu, inimă miloagă, se băgă sub protecţiunea sa. I se promise să i se servească de îndată cîte 50 de bani pe zi şi tain.

Spre a place bunului său prieten şi protector, Sandu ia o dată pe zi formă de bidon, iar dacă este umplut cu cerneală pînă sus, întreprinde o un fel de scriitură, de obicei critică cu minorii de departe şi foarte linguşitoare cu majorii de aproape. Mai toate aceste scriituri se compun prin spînzurarea unei limbi de clanţa uşii Primăriei oraşului sau sediului partidului aflat la putere.

Continuarea poveştii cu Bidonul şi Ventilatorul se găseşte în "Fragmente de absurd", un editorial zilnic de Alexandru Ganea, în care se înjură stăpânii celor pe care tot Ganea îi pupă-n cur o pagină mai încolo. Povestea îşi are originea în opera anonimă "Ismail şi Turnavitu" a mult mai puţin talentatului şi prolificului Urmuz.

No comments:

Post a Comment