Jan 9, 2008

Iar a scapat Ghiza la butoane

In lipsa analistului neamului, Alexandru Ganea, probabil in refacere dupa atata dezbatut "cestiuni arzatoare" din politica nationala, globala si universala, scapa in editorialul TEX un nou text marca Ghiza. Care, mai modest, se ocupa de comunitatea brasoveana.

N-am gasit alta rima

Nu stiu daca va aduceti aminte de celebra sceneta "Fabula" cu Toma Caragiu si Mircea Diaconu. Cei curiosi o pot gasi pe youtube.com. Este senzationala! Eu, de fiecare data cand o vad, izbucnesc in ras. Abuzurile unui director sunt satirizate de un angajat al institutiei, intr-o fabula care apare la ziar. Directorul il cheama in birou pe autor, cautand sa dezlege talcurile ascunse ale poezioarei. La nedumeririle directorului, tanarul fabulist raspunde invariabil: "N-am gasit alta rima!".Si pe alti angajati ai unor institutii ii frustreaza ingrozitor manariile stabilor, facute zi de zi, sub ochii lor. Cum multe lucruri sunt greu de spus, si in aceste cazuri, o scurta povestire alegorica poate avea un talc mai adanc pentru opinia publica. De aceea, mi-am permis, in numele unor astfel de angajati, sa scriu mica istorioara de mai jos.Cica, undeva, intr-un oras din Romania, fochisti democrati, majoritatea din Cazanul Local, s-au apucat de produs abur, pentru incalzirea electoratului. Lucru laudabil, daca nu s-ar fi intamplat ca tevile instalatiei sa duca spre cateva buzunare foarte fierbinti. Asa se face ca pe post de arzator general la Fabrica de Abur a fost numit tot timpul cate un baiat incalzit la pieptul partidului. Bineinteles, pe un salariu gros, care sa-i tina de frig in anii gerosi. Unul a plecat la Prefectura, ca i s-a parut mai cald acolo. Arzatoare economica a fost numita chiar sora unui fochist din Cazanul Local, despre care vorbeam mai sus. Sotul respectivei, ca un adevarat agent termic, a facut numeroase schimburi energetice cu fabrica. Pentru ca fluxul termic sa nu fie afectat de pierderi pe traseu, urmand zicala "bate fierul cat e cald", iscusitii fochisti au mai facut o firma care sa dezmembreze si caseze mijloacele fixe, pe care apoi sa le valorifice. Contractele comerciale s-au facut tot cu firmele fochistilor cu pricina, dupa principiul: "democratul infocat ia comision bogat". Si cum majoritatea alegatorilor au calorifele cu zbaturi, in Cazanul Local a fost mare zbatere. An dupa an, fochistii partidului s-au agitat termic, gata sa explodeze, pentru a-si pastra afacerea, fara sa mai tina cont de presiunea uriasa a datoriilor catre Fabrica de Abur. Rand pe rand, aici si-au gasit un loc caldut, atat firmele capusa, cat si manipulatorii robinetelor cu comisioane. Ca sa nu mai vorbim de cooperativa fochistilor democrati din Cazanul Local. In plus, in fiecare post calau, a fost emanat cate un membru democrat, bineinteles, inflacarat.Dar de-acum s-a terminat, fiindca a falimentat! Gata cu abureala mare, se trece la debransare! Chestie pentru care alte institutii ar trebui sa le dea frisoane celor implicati. Morala, in doua versuri, ar fi urmatoarea: "Tremur sub fulgi mari de nea/ Salveaza-ma DeNeA!"Imi cer scuze pentru ca, nefiind la fel de bun la versificatii ca personajul scenetei de care vorbeam la inceput, am fost mult mai prozaic. Desi voi raspunde oricui ma va intreba: "n-am gasit alta rima!".

1 comment:

  1. Anonymous12:25 AM

    .......cu interes nestavilit urmarim cum se produce bunastarea comunitatii brasovene sub maretul stindard portocaliu (spre rosu) al marelui conducator al urbei...GEOGICA CEL..??? ma rog..am uitat cum il cheama ....cel care conduce cu strasnicie MAFIA locala ...de la A.P.R. incoace !
    Dar daca se face vorbire din CET in CET mai des despre marele necaz al brasovenilor alesi sa rezolve problema CET-ului...pai atunci sa vorbim.......
    Dintre marii manageri ce au taiat lemne la CET a fost M.P.care...vini , vidi, vici..si dus a fost....tocmai la marea afacere romano-nemtoteasca-austriaca sau ce-o mai fi...adica ce creste la umbra CET-ului (cu apa moca...cu gaz moca...si gologani moca...adica totul moca...ca doar toate acestea se regasesc in pierderi...tehnologice...pe care primarelul si conducerea unsa le invoca cu ardoare) ca doar are umbra maree , care acopera totul...!!!
    Dar in toata tarasenia asta au intrat in joc si subalternii...ca dehh....miroase a bani..asa ca unii au venit ..au taiat tot ce se putea taia ca fier vechi (desi se poate spune ca s-a vandut la fier vechi si teva noua sau alte componente necesare la instalaii), au cumparat la preturi supraevaluate din banii CET (prin firmele personale sau ale tertilor) materiale pentru CET dar reconditionate si revopsite...ca doar e vopsit gardul........ dar despre acesti sefi numai de bine.....au disparut in munti pe la cabanele terminate intre timp..unde se ocupa de turism montan..ca deh profesorul LADISLAU stie pe unde sa-i ascunda...dupa marile realizari...
    Si tot prin munti daca mergi , poti vedea multe cabane , pensiuni sau vile care au elemente de arhitectura ciudate..care contrasteaza cu peisajul...cosuri de fum ale centralelor ce le incalzesc , confectionate din...teava neagra preizolata...teava ce se aduce in BRASOV doar pentru folosinta termoficarii CET.!!!(in acele zone au salasul uniii dintre sefutii CET , iar fara stirea si ajutorul lor teava nu avea cum sa ajunga la distante atat de mari !!!) .
    S-ar putea discuta la nesfarsit despre marile gainarii de la CET , dar poate cu alta ocazie...
    Dar pana atunci ei cu ei...si voi nu mai aveti cu cine...deci(scuze..)SA TRAITI BINE ( ca EI oricum au grija de asta )!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete