Jun 12, 2007

Restituirea Branului a fost ilegala

Presedintele subcomisiei parlamentare de ancheta privind legalitatea retrocedarii castelului Bran, deputatul PD Dumitru Pucheanu, afirma ca actele prin care s-a facut retrocedarea sunt 'total lovite de nulitate', deoarece procedurile nu au fost respectate, informeaza Rompres.

"Restituirea a fost ilegala. Concluzia raportului subcomisiei este ca actul de retrocedare este lovit de nulitate absoluta, pentru ca nu s-au respectat procedurile si legile existente: pe de-o parte Legea 213 si Constitutia, care spun ca domeniul public este inalienabil, pe de alta parte, la momentul cand s-au stabilit mostenitorii, nu s-au respectat procedurile, astfel incat, in prima cerere formulata catre Prefectura Brasov au existat cinci mostenitori, iar ulterior, in momentul restituirii, s-a facut doar catre trei din cei cinci mostenitori", a afirmat, astazi, Pucheanu, cu ocazia prezentarii raportului subcomisiei.

Deputatul PD a mentionat ca membrii subcomisiei au studiat 24 de volume de documente in aceasta cauza, insumand peste 2.000 de pagini.

"Noi vom inainta raportul plenului Camerei, se va lua o hotarare, iar Parlamentul va putea sesiza Guvernul, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ si alte institutii abilitate", a spus Pucheanu.

La randul sau, presedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, social-democratul Tudor Mohora, a declarat ca aceasta subcomisie a prezentat concluziile sale, dar "nu are cum sa le absolutizeze, pentru ca trebuie insusite de plenul Camerei".

"Dansii spun ca s-au produs asemenea incalcari ale procedurilor, a Constitutiei si a unor legi importante privind patrimoniul public, care ar putea sa duca la anularea actului de restituire, intr-o instanta de judecata. Se poate propune, ca viziune a plenului Camerei, o nuantare: anume de a se face demersuri in continuare, eventual intr-o instanta de judecata, pentru ca Parlamentul, ca Legislativ, poate sesiza, dar nu poate da verdicte. Sunt elemente care ar putea sa puna autoritati ale statului in postura de a lucra pentru a da raspunsuri la aceste semne de intrebare", a spus Mohora.

Pe de alta parte, el a criticat faptul ca Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) s-a 'derobat' de responsabilitate, impingand-o catre Muzeul Bran.

"Mostenitorii au intentat proces MCC, in care contestau dreptul muzeului de a retroceda, considerand ca ministerul trebuie sa faca acest lucru", a spus Mohora.

No comments:

Post a Comment